Search
Close this search box.

vacatures

Wetgeving

Staat uw woning in een gebied waar nog geen riolering ligt en waar het technisch of financieel niet haalbaar is om riolering aan te leggen? In deze gebieden – ook de “rode zones” genoemd – is een individuele waterzuivering verplicht.

De gemeentelijke zoneringsplannen geven hierin uitsluitsel.

Ofwel bent u zelf verantwoordelijk voor het plaatsen van een IBA, ofwel neemt de gemeente of rioolbeheerder de taak over. Dit kan u navragen bij uw gemeentelijke milieudienst of rioolbeheerder. Zij vertellen u op basis van de zoneringsplannen wat u te doen staat.

Uw afvalwater dient steeds gescheiden te worden aangelegd van uw hemelwater.

In welke zone ligt mijn woning?
Ga naar https://www.vmm.be/data/zonering-en-uitvoeringsplan

Meer info over de zoneringsplannen:

Sinds 1994 mag afvalwater niet meer in de gracht worden geloosd. Als uw woning niet op een grootschalig zuiveringsstation is of kan worden aangesloten, neemt u best contact met de milieudienst van uw gemeente. Zij vertellen u op basis van de zoneringsplannen wat u te doen staat. Ze maken melding van volgende zones:

Gele zone: staat uw woning in het centrale gebeid, dan bent u verplicht aan te sluiten op de straatriolering. Die leidt uw afvalwater naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI). Vraag na of u in uw gemeente verplicht bent vooraf een septische put te plaatsen.

Groene zone: staat uw woning in ‘collectief te optimaliseren buitengebied’ dan zal u in de toekomst moeten aansluiten op een (gescheiden) riolering. Deze zal aangelegd of verder aangesloten worden naar een zuiveringsinstallatie (RWZI).

Rode zone: staat uw woning in ‘individueel te optimaliseren buitengebied’, een rode zone waar geen riolering ligt en technisch of financieel het niet haalbaar is riolering aan te leggen, dan wordt individuele waterzuivering IBA opgelegd.